javljanje vodomera

Spreminjamo način ločenega zbiranja komunalnih odpadkov v Koroški regiji

Spoštovane občanke in občani, uporabniki komunalnih storitev zbiranja komunalnih odpadkov v Mežiški dolini v skladu z Uredbo o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Ur. l. RS, št. 33/17) in Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (Ur. l. RS, št. 84/06, 106/06, 110/07, 67/11, 68/11 – popr., 18/14, 57/15, 103/15, 2/16 – popr. In 35/17), vas obveščamo, da uvajamo nov način ločevanja komunalnih odpadkov.

Z dopisom vas želimo podrobneje seznaniti o vseh spremembah, ki se nanašajo na ločeno zbiranje odpadkov. Verjamemo, da vam bodo navodila v pomoč, ter da bo s tem prehod na nov način ločevanja odpadkov čim bolj preprost in razumljiv.


SPREMENJENO POIMENOVANJE ZABOJNIKOV IN VREČK

Prejeli ste nove nalepke za zabojnike. Prosimo, da jih ustrezno nalepite na zabojnike.

Vrečke in zabojniki se bodo preimenovali iz vrečka/zabojnik za suhe odpadke v vrečko/zabojnik za ODPADNO KOMUNALNO EMBALAŽO, vrečka/zabojnik za mokre odpadke pa v vrečko/zabojnik za MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE. Obstoječe vrečke, ki jih imate na zalogi, porabite.

Poimenovanje zabojnikov in vrečk sedaj Poimenovanje zabojnikov in vrečk po novem
Suhi odpadki ODPADNA KOMUNALNA EMBALAŽA
Mokri odpadki MEŠANI KOMUNALNI ODPADKI
Biološko razgradljivi odpadki BIOLOŠKO RAZGRADLJIVI ODPADKI

Ključne spremembe oz. novosti

  1. Papirna in kartonska embalaža  se po novem NE ODLAGA med odpadno komunalno embalažo. Ves papir, vključno s papirno in kartonsko embalažo se s 1. 2.2019 odlaga izključno na ekoloških otokih in zbirnih centrih za odpadke. Lokacije ekoloških otokov in zbirnih centrov so objavljene na spletnih straneh komunalnih podjetij.
  2. Steklena embalaža se odlaga na ekoloških otokih in zbirnih centrih za odpadke.
  3. Odpadno plastično in kovinsko embalažo ter embalažo iz sestavljenih materialov je potrebno izprazniti ter odložiti med odpadno komunalno embalažo. Ostanke hrane je potrebno kompostirati v hišnih kompostnikih, oz. odložiti v zabojnik za biološko razgradljive odpadke.
  4. V zabojnik za mešane komunalne odpadke po novem ni dovoljeno odlagati odpadne komunalne embalaže.

Nova navodila za ločevanje odpadkov

ODPADNA KOMUNALNA EMBALAŽA
Embalaža naj bo prazna in stisnjena!
MEŠANI KOMUNALNI ODPADKI BIOLOŠKO RAZGRADLJIVI ODPADKI
1. PLASTIČNA EMBALAŽA
(plastenke, plastične vrečke in folije, plastična embalaža pralnih sredstev, plastični lončki, plastične tube, stiropor)

2. KOVINSKA EMBALAŽA
(pločevinke, konzerve, aluminijasta folija, prazna kovinska embalaža sprejev in lakov ter živil, kovinske tube)

3. SESTAVLJENA EMBALAŽA
(tetrapak embalaža od hrane in pijače, sestavljene vrečke prehrambenih izdelkov)

V zabojnik ne odlagajte papirja, papirne in kartonske embalaže ter steklene embalaže! Navedeno embalažo oddajte na ekološkem otoku ali zbirnem centru za odpadke.

1. VSE VRSTE HIGIENSKIH PRIPOMOČKOV
(papirnate brisače in robčki, higienski vložki, zobne ščetke, britvice, plenice)

2. OSTANEK KOMUNALNIH ODPADKOV
(kosti, olupki citrusov, hišne smeti od pometanja, vrečke iz sesalnikov, manjše količine neuporabnih oblačil in obutve, odpadki iz keramike in porcelana, odpadki iz gume in usnja, celofan, lepilni trakovi, pisala, pasji in mačji iztrebki (pesek), cigaretni ogorki, zamaščen papir in folija)

V zabojnik ne odlagajte odpadne embalaže, biološko razgradljivih odpadkov, gradbenega odpada, odpadne električne in elektronske opreme in nevarnih odpadkov.
1. ZELENI VRTNI ODPAD
(odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel)

2. KUHINJSKI ODPADKI
(zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane)

V zabojnik ne odlagajte kosti, odpadnega jedilnega olja, mačjih in pasjih iztrebkov, ostankov živil, ki so obdelana s fitofarmacevtskimi sredstvi (olupki citrusov).

Biološko razgradljivih odpadkov ne odlagajte v plastične vrečke, ker poslabšajo kakovost komposta.

Urnik odvoza odpadkov

Urnik odvoza odpadkov bomo v prehodnem obdobju med marcem in junijem poskušali čim bolj prilagoditi vašim potrebam. Zaenkrat pa boste urnik odvoza odpadkov, ki ste ga prejeli v začetku leta, obdržali, s tem da boste namesto zabojnika (vrečke) za suhe odpadke na odjemno mesto postavili zabojnik (vrečko) za odpadno komunalno embalažo. Namesto zabojnika (vrečke) za mokre odpadke pa boste na odjemno mesto postavili zabojnik (vrečko) za mešane komunalne odpadke.

Na urniku navedeno Na odjemno mesto postavite
Suhi odpadki Zabojnik (vrečko) za odpadno komunalno embalažo.
Mokri odpadki Zabojnik (vrečko) za mešane komunalne odpadke.

Ekološki otoki bodo od sedaj namenjeni le še zbiranju papirja in steklene embalaže.


Video prispevek

Priponke:
Download this file (locevanje-opdadkov.pdf)locevanje-opdadkov.pdf[ ]374 kB

KONTAKTNI PODATKI

  • Dobja vas 187, 2390 Ravne na Koroškem
  • +386 (0)2 870 57 41
  • info@jkp-log.si

BONITETA ODLIČNOSTI

 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam