javljanje vodomera

PREGLED LOČEVANJA ODPADKOV NA IZVORU

V petek, 5.2.2016 smo predstavniki JKP Log v naselju Kotlje II izvedli pregled vsebine zabojnikov za odpadke pri posameznih gospodinjstvih. Namen pregleda je bil oceniti pravilnost ločevanja odpadkov in na osnovi ugotovitev podati povzročiteljem dodatne informacije o ločevanju odpadkov.

Pri pregledu smo sodelovali štirje zaposleni. Pregledali smo 64 gospodinjstev v naselju Kotlje II. Izdali smo 43 opozoril za nepravilno ločene odpadke v posodi za mokre odpadke in 3 opozorila za vsebino v posodah za suhe odpadke.

Ali ste vedeli, da je odpadna embalaža iz papirja, plastike in kovin (papirna embalaža, tetrapak, plastične vrečke, plastenke pijač, čistil in ostala plastična embalaža, konzerve, pločevinke) primerna za nadaljnjo obdelavo in zato sodi med suhe odpadke? Bistvo je, da je embalaža brez vsebine, torej brez ostankov hrane in tekočin. Embalaže ni nujno potrebno oprati, je pa to priporočljivo že zaradi preprečitve smradu. Embalaža, ki je zaradi postopka nadaljnje obdelave – ročnega sortiranja ne odlagamo med suhe odpadke je steklena embalaža, ki jo odložimo v zabojnik za steklo na ekoloških otokih. Prav tako lahko na ekološke otoke oddamo tudi papirno, plastično in kovinsko embalažo.

Ali ste vedeli, da ostanki hrane (kruh, olupki zelenjave in sadja) in pepel ne sodijo med mokre odpadke? Omenjeni odpadki spadajo med biološko razgradljive odpadke in sicer v rjavo posodo za zbiranje biološko razgradljivih odpadkov oz. na kompostnik. Ali ste vedeli, da olupki agrumov spadajo med mokre odpadke, če imate svoj kompostnik oziroma v rjavo posodo za zbiranje biološko razgradljivih odpadkov?

Ali ste vedeli, da odpadki, ki zaradi velikosti ne sodijo v posodo za odpadke (večje plastične kante, gajbice, večji kartoni), lahko brezplačno oddate na zbirnem centru v Dobji vasi in na Lokovici?

V prizadevanjih za izboljšanje ločevanja odpadkov na izvoru, za povečanje količin zbranih suhih odpadkov in posledično zmanjšanja stroškov, bomo tudi v prihodnje nadaljevali z rednim spremljanjem in izvajanjem kontrol pravilnega ločevanja odpadkov.

In še za razmislek: Slovenci na leto porabimo med 130 in 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo dlje kot 30 minut. Večina svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo tudi do 1000 let.

 
Skupaj za boljšo družbo!

KONTAKTNI PODATKI

  • Dobja vas 187, 2390 Ravne na Koroškem
  • +386 (0)2 87 05 741
  • info@jkp-log.si

BONITETA

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam