VODOVODNI SISTEM | ID VODOVODNEGA SISTEMA | ŠT. OSKRBOVANIH NA VODOVODNEM SISTEMU | TRDOTA N° |
---|---|---|---|
VS ŠUMC MEŽICA | 1035 | 3126 | 7,8 |
VS ŠUMC PREVALJE | 1035 | 4288 | 7,8 |
VS ŠUMC RAVNE | 1035 | 4463 | 7,8 |
VS BREG | 1036 | 74 | 13,7 |
VS LEŠE | 1037 | 921 | 12,6 |
VS ŠENTANEL | 1038 | 68 | 2,3 |
VS STROJNA | 1039 | 16 | 5,6 |
VS KOTLJE | 1040 | 4844 | 12 |
VS STRAŽIŠČE | 1869 | 117 | 15,1 |
Trdoto vode povzročajo kalcijeve in magnezijeve soli v vodi.
Skupna trdota predstavlja vsoto karbonatne in nekarbonatne trdote. Kot karbonatno trdoto označujemo prisotnost kalcijevih in magnezijevih ionov, ki tvorijo hidrogenkarbonate. Nekarbonatno trdoto predstavljajo ioni kalcija in magnezija, ki tvorijo kloride, sulfate in nitrate - soli obeh omenjenih ionov torej, ki so v vodi poleg hidrogenkarbonatov še prisotne.
Trdoto vode izražamo kot vsoto množin kalcijevih in magnezijevih ionov in jo predstavimo kot vsebnost kalcijevega oksida (CaO).
Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°N = 10 mg kalcijevega oksida na liter).
Uporablja
Trdote vode izražamo v nemških (°N ) ali francoskih trdotnih stopnjah (°F):
TRDOTA VODE |
°N |
°F |
---|---|---|
Mehka voda |
do 7 |
do 13 |
Srednje trda voda |
7-15 |
13-27 |
Trda voda |
15-21 |
27-37 |
Zelo trda voda |
nad 21 |
nad 37 |
Kaj povzroča nastajanje vodnega kamna?
S spremembo temperature (segrevanjem) vode v interni instalaciji uporabnikov se v vodi raztopljena kalcij in magnezij izločita iz vode v obliki vodnega kamna. Pri tem nastane na kozarcih in posodah bela oborina, ki ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Temperatura, kjer se prične izločanje vodnega kamna je različna in je odvisna od celotne kemijske sestave vode. Z višanjem temperature, odlaganje vodnega kamna strmo narašča. Vodni kamen se nato počasi nabira na stenah cevi interne instalacije, na grelcih in sanitarnih armaturah in tudi, kar najpogosteje uporabniki opazimo kot
»pesek« na mrežicah vodovodnih pip. Oborino navadno težko očistimo s klasičnim pomivanjem posode, se pa odstrani z namenskim čistilo (čistilo za vodni kamen).
V posebnih primerih, ko potrebujemo mehkejšo ali popolnoma demineralizirano vodo, uporabljamo posebne naprave za mehčanje. Takšne naprave se uporabljajo predvsem za profesionalne pralne stroje, za aparate za pripravo napitkov in pri instalaciji zahtevnejših klimatskih naprav.