javljanje vodomera

PREGLED LOČEVANJA ODPADKOV NA ŠANCAH

V petek, 12.2.2016, smo predstavniki Javnega komunalnega podjetja Log v naselju Šance izvedli pregled vsebine zabojnikov za odpadke pri posameznih gospodinjstvih. Namen pregleda je bil oceniti pravilnost ločevanja odpadkov in na osnovi ugotovitev podati povzročiteljem dodatne informacije o ločevanju odpadkov. Pregledali smo 31 gospodinjstev v naselju Šance. Izdali smo 8 opozoril za nepravilno ločene odpadke v posodi za mokre odpadke in 3 opozorila za vsebino v posodah za suhe odpadke.

Ali ste vedeli, da prazna embalaža spada med suhe odpadke ali pa jo lahko odložite kot ločene frakcije na ekoloških otokih ali zbirnih centrih? Plastenke, jogurtovi lončki oz. plastična embalaža spadajo v zabojnik za plastiko, tetrapak embalaža spada med papir ali plastiko, konzerve med kovine in steklenice med steklo.

Ali ste vedeli, da limona ali limonin olupek zaradi vsebnosti škropiv v samem olupku spada med mokre odpadke? In ali ste vedeli, da je polna vrečka od sesalca tudi moker odpadek?

Ali ste vedeli da so v Franciji, Italiji že prepovedali uporabo plastičnih vrečk? Sledi jima Belgija. V Sloveniji je bil v letu 2010 predlagan predlog Zakona o omejevanju rabe nakupovalnih vrečk, a ni bil potrjen. Poraba samih nakupovalnih vrečk v svetovnem merilu znaša od 500 do 1000 milijard vrečk na leto, kar je več kot milijon vrečk na minuto. Največji porabnik sta v 80-ih odstotkih Severna Amerika in Evropa. Ocenjuje se da so Evropske države med večjimi uporabniki le teh (ocene za Slovenijo znašajo 300 do 600 milijonov vrečk na leto oziroma 150 do 300 na osebo). Približno 60 do 100 milijonov sodov nafte, je letno potrebne za proizvodnjo plastičnih vrečk. Zaradi proizvodnje plastičnih vrečk, se letno v ozračje spusti na tone emisij ogljikovega dioksida. Če bi na primer v Veliki Britaniji prepovedali plastične vrečke, bi bil učinek enak, kot če bi iz prometa vzeli 18 tisoč avtomobilov. Center za ohranjanje morja ocenjuje, da so plastične vrečke med dvanajst najpogosteje najdenimi predmeti na obali. Američani na leto odvržejo 100 milijard plastičnih vrečk, v Tajvanu porabijo 20 milijard vrečk, Avstralci 6,9 milijarde na leto oziroma 326 na osebo.

KONTAKTNI PODATKI

  • Dobja vas 187, 2390 Ravne na Koroškem
  • +386 (0)2 87 05 741
  • info@jkp-log.si

BONITETA

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam